Access denied

En granskning av hur lagen om tillträdesförbud används i samband med svensk fotboll

Fotbollssäsongen 2016 har kantats av ett antal skandalomsusade händelser som har satt både spelare och supportrars säkerhet på spel. För över ett decennium sedan instiftades Lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang för att stänga ute ordningsstörande supportrar, trots detta förekommer oroligheter på arenorna.
Vi har undersökt antalet meddelade tillträdesförbud i Sverige under en fyraårsperiod och även tittat närmare på vilka motiveringar som ligger bakom beslut om meddelade tillträdesförbud.
Undersökningen visar att Stockholm är den region i Sverige som meddelar flest tillträdesförbud i landet mellan år 2013 – 2016. En djupdykning som vi har gjort i alla 233 förbuden i regionen visar att de vanligaste ordningsstörningarna som leder till tillträdesförbud är 1) våld mot tjänsteman, 2) beträda avstängt område och 3) våldsamt upplopp.
Vi har även tagit reda på att Djurgården och Hammarby ansökt om 1300 tillträdesförbud under säsongen – men bara 50 har renderat i faktiska förbud.
– Min upplevelse är att det är otroligt trögarbetat med tillträdesförbud i Stockholm, säger Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson.
Detta examensarbete ämnar ge en nyanserad bild, som sällan förekommer i medier, av problematiken med ordningsstörningar vid fotbollsarrangemang.

Markus Jacobsson, Joacim F Kaiberger och Henrik Norman
Journalist, Magisteruppsats , ht16
H16-2
Om arbetet finns tillgängligt som pdf är löpnumret klickbart. Om arbetet inte är tillgängligt som pdf kan du vända dig till JMG:s expedition, så kan du få hjälp med en papperskopia.