Ideal v14

Från stolt till pucko

Från stolt till pucko ”Det är väl klart att jag ska få ladda ner film”, tänkte jag när jag la min röst på Piratpartiet i valet 2009. ”Och klart att staten och Hollywood ska ge fan i mina internetvanor”, fortsatte mina tankebanor när jag gick från vallokalen. Jag hade precis röstat i mitt första val. Jag var stolt och glad för jag hade lagt min röst på ett parti som pratade om en fråga jag brann för. Jag hade röstat med både hjärtat och hjärnan och kände att jag gjort skillnad. Ett par dagar senare, när alla röster hade räknats, skrev Alex Schulman en raljant krönika i Aftonbladet om Piratpartiets framgångar.

”De här som brinner för fildelning, de är ju inte kloka i huvudet”, skrev han och fördömde en hel generation förstagångsväljare i ett svep. Det gjorde mig arg. Inte för att vi inte delade åsikter utan för att han tog sig rättigheten att säga åt folk att de röstat fel.

Välkommen till Magasinet Ideal. Vi kommer aldrig döma dig för vad du röstar på eller för vad du tycker. Vi vill bara att du ska bli intresserad av politik och samhället.

Magasinet Ideals redaktion består av unga medarbetare som brinner för samhällsfrågor. Vi tar inte politisk ställning, med undantag från en sak, vi drömmer om ett riktigt demokratiskt samhälle.

I ett sådant samhälle har alla samma rättigheter, oavsett var de kommer från, vilket kön de har, vad de tycker och vad de gör. Därför kallar vi oss för feminister. Vissa menar att det är ett politiskt ställningstagande men det håller vi inte med om.

Vi ser det som en demokratisk självklarhet. Magasinet Ideal är ett samhällsmagasin riktat till dig. Efter att du läst ett nummer hoppas och tror vi att du kommer känna dig lite mer insatt i samhällsdebatten. I valspecialen som du nu håller i handen kan du till exempel läsa om den svenska bostadsbristen, Sveriges första fristadsmusiker och vad kläder säger om din politiska åsikt. Och om du släpper papperstidningen och går in på Ideals hemsida kan du just nu bland annat se webb-tv om arbetsmarknaden och lyssna på radio om politisk satir. Själv har jag skrivit om övervakning och Piratpartiet. Piratpartiet är inte det parti som ligger mig närmst om hjärtat idag men frågan om övervakning och personlig integritet är något som ständigt påverkar våra dagliga liv. Om det är bra eller dåligt får man tycka vad man vill om. Precis som om allt annat. Så, återigen, välkommen till Ideals valspecial. Jag är övertygad om att du kommer vara lite mer sugen på att rösta när du läst klart.Klicka på omslaget för att läsa magasinet!

Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)