Villebråd h14

Villebråd – ett magasin om jakt

När vi började arbeta med det här magasinet var det ingen på redaktionen som kunde någonting om jakt. Nu vet ni. Det kan tyckas en smula övermodigt, rentav förmätet att göra tidning under de förutsättningarna. Vad vi däremot kan är att skriva. Och filma, fotografera, och göra radio av människors berättelser. Med stor ödmjukhet har vi närmat oss jägare. De har tålmodigt svarat på våra frågor, tagit med oss ut i skogen och visat oss en bit av sina liv. Och långsamt har det gått upp för oss: jakt är en livsstil.

På senare tid har jag sett mitt Facebookflöde fyllas upp av historier från vänner och bekanta som tar jägarexamen. Det är folk som har bott i stan hela sitt liv. Det är personer som knappt äger ett par gummistövlar, men som känner ett behov av att vistas nära naturen. Det är, av allt att döma, en ny generation jägare. De nya jägarna är inte sällan kvinnor, storstadsbor och ungdomar. De är sprungna ur en samhällsdebatt om miljö och hållbarhet. Och kött. Ständigt detta kött. Vi verkar aldrig tröttna på att prata om mat. Hur den produceras och var den kommer ifrån blir viktigare för allt fler, och det märks.

Vi vet ingenting om dig som läser det här. Men vi vet att den här tidningen fyller ett hål bland andra jakttidningar. Villebråd ska kännas aktuell, även när det inte är jaktsäsong. Vår ambition är att visa dig andra sidor av jakten än de du vanligtvis ser. Vi ger dig djupgående reportage om ullen i dina jaktkläder och vardagen som säljägare. I Villebråd möter du slaktare, hundförare och överlevare från björnattacker. Vi ger dig insektsätare, bågjägare och mannen som klarade tolv dygn vilse på fjället. Vi försöker skildra alla delar av jakten, men hoppar över skrytbilder.

Välkommen till Villebråd!

Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)