DEG v12
Ett nytt recept.
På andra signalen svarade jag i telefonen och möttes av en trevlig röst som frågade hur det var med mig. ”Bra”, svarade jag. ”Hur är det själv?”
”Mycket bra Johan, har du haft det skönt i det varma vädret?”
Jag svarade ja, och den verbala sparringsmatchen mellan mig och försäljaren var i gång. Eftersom jag själv motvilligt jobbat som telefonförsäljare blev jag intresserad hur han skulle fortsätta. Därför bad jag honom att skicka information om varan eftersom jag visste att han med största sannolikhet varken kunde, eller ville göra detta. Han ville ha ett kryss i ”sälj”-rutan i sitt datorprogram som han satt framför, och det direkt.
Han frågade om han fick spela in samtalet och rabblade sedan upp förbindelser jag åtog mig genom att tacka ja till erbjudandet om tv-paketet. Mitt ”ja” på hans band för att använda som kontrakt var samma ”ja” som tillät honom att spela in samtalet. Innan han hann tala till punkt stoppade jag honom eftersom jag lyssnade noga och insåg vad som höll på att hända.
Många använder fula knep för att sälja, men vissa är åtminstone ärliga med hur de arbetar. Vi har träffat en av dem, och han avslöjar hur han snärjer dig på sidan 38. Ett lite roligare och praktiskt exempel på hur det kan gå fel när en väldigt billig lösning blir frestande att ta till om och om igen, kan du läsa om på sidan 42. Där träffar vi Nils som bygger det mesta i sin lägenhet i Göteborg själv. Med hjälp av sin far och hans hemmagjorda portvin.
Långt ifrån Göteborg, väl över tusen mil, ligger maktcentrat som snart är världens mäktigaste ekonomi. Något som kan påverka din vardag minst lika mycket som en hylla i oslipat trä eller en alldeles för dyr lunch. Kina kommer att investera hela nio miljarder kronor i ett samarbete med Sverige. Vad avtalet innebär är ännu oklart, men att Kina hade haft möjligheten att lite hipp som happ avvara sådana summor för bara tio år sedan är otänkbart. Läs allt om hur Kinas ekonomi fördubblats om och om igen, och hur detta kan påverka dig på sidan 32.
Från världsekonomiska omvälvningar till vilken pastasallad som är billigast – vi vill reda ut alla abstrakta frågor runt vardagens ekonomi för dig som gör dina första stora investeringar. Eller bara undrar hur Kina kan påverka din vardag och hur du undviker fallgroparna i mataffären. Därför ger vi dig alla svaren i vår nya tidning som heter vad den är: Din ekonomiska guide.
Till helgen ska vi på redaktionen spela ”Det stora matspelet” och dricka vår hemmagjorda snaps. Lär dig hur du bäst klarar båda i månadens nummer.
Trevlig läsning!
Johan Sundström, redaktionschef
Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)