FAQ h11

När var den senaste gången du läste datormanualen från pärm till pärm? Gjorde du det före du gick igenom alla vidvinkelfunktioner på ditt nya objektiv, eller efter du sett instruktionsfilmen till hur du tömmer luddfiltret på torktumlaren? Gjorde du i ärlighetens namn något av det? Trodde väl inte det.

Texten som följer med tekniken är nästan alltid ett nödvändigt ont, ett komplement för alla dem vars ögon går i kors efter att ha räknat till 400 megahertz. En transportsträcka mellan megapixlar och skärmtum.

Mycket snack och lite verkstad. Det var vårt inledande motto när vi startade den här tidskriften och vi hoppas att det är känslan du får när du läser detta första nummer. Tekniken präglar hela vår vardag och har tagit vårt samhälle dit det är idag. Men fortfarande, januari 2012, kan vi tycka att ordet teknik utesluter människor från teknikens gemenskap. FAQ är motpolen. FAQ är din gemenskap, kvinna som man, teknisk som oteknisk. Vi svarar på dina frågor och ger dig kunskapen du inte visste att du ville ha. Bakom varje pryl finns en intressant historia.

FAQ betyder egentligen Frequently Asked Questions men för oss står det för så mycket mer. Vi tror att tekniken intresserar bortom prestanda och processorer. Vi nöjer oss inte med att ge dig basinformationen – här kan du läsa om teknikens verkliga betydelse.

I DET HÄR numret har vi åkt till Karlstad för att träffa mannen som fostrade en hel generation av gör-det-självare: Bengt Alsterlind. Vi tar reda på vart alla idéer kom ifrån och går bakom kulisserna på barndomens långkörare Hajk, där vi lärde känna slogans som ”i dag ska vi prata om hästar men inte vilka hästar som helst utan flodhästar”. Vi reder också ut vad som håller på att hända med börsen, där miljontals kronor omsätts av datorer snabbare än du hinner blinka. Dagens börsrobotar hinner halvera eller fördubbla dina sparpengar innan du ens tänkt ”pension”. FAQ slår även hål på myten om 3D som något nytt.

I övrigt har vi inte mycket mer att tillägga än att i dag ska vi prata om te men inte vilket te som helst utan te-knik. Mycket nöje!

Erik Pettersson, Ida Kyrk

Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)