Syntes h11

Tänk dig en helt vanlig dag. Du sitter vid datorn och slösurfar. På spisen puttrar kvällens mat och i sovrummet ligger mobilen på laddning. Ungefär i samma veva som du funderar på om du ska brygga dig en till kopp kaffe går strömmen. Lägenheten blir plötsligt mörk och tyst. Datorskärmen är svart. Tack gode gud att du inte höll på med något viktigt.

Till en början blir du besviken över att du inte hann brygga något kaffe. Sen kommer du att tänka på potatisen som står på spisen. Vad händer med maten nu. Och varför är det så mörkt. Du förbannar dig över att du bor i ett land där solen går ner redan klockan fyra. Efter att ha snubblat dig ut i hallen hittar du efter lite famlande en ficklampa i garderoben.

Du tänder ficklampan och beger dig till köket. På spisen står potatisen men vattnet har slutat koka. Potatisen är fortfarande hård. Det får bli en smörgås istället. Du öppnar kylskåpet som är mörkt. Såklart. Och inte går det för sig att du står där och stirrar med dörren öppen. Det gäller att vara snabb så inte kylan smiter ut.
Smörgåsen kunde inte hjälpa dig hålla humöret uppe och snart är du uttråkad. Du kan inte ens spela Angry Birds på mobilen eftersom batteriet snart är slut.
Nog är det så som talesättet säger, att det är först när vi förlorar något som vi verkligen ser vad vi har. För det är först när vi blir strömslösa som vi inser hur mycket teknik vi har omkring oss. Och hur mycket vi använder den varje dag. Men tekniken har blivit en sådan vanlig del av vår vardag att vi tar den för givet. Vi lever mitt ibland den.

Det har länge saknats en tidning om teknik som inte bara berör senaste prylarna utan också sambandet kring oss och teknik. Fram tills nu. Med det här magasinet hoppas vi på att skapa en tanke, en diskussion. Vi vill visa ur ett större sammanhang hur vi lever med tekniken, hur den påverkar oss och hur vi påverkas av den. Välkomna till Syntes!

Cornelia Nortier, chefredaktör

Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)