Kontext v15

Välkommen till Kontext!

Vad kul att du har hittat hit! Det här är nämligen ett helt nytt magasin. Ett magasin som dessutom är det enda i sitt slag. Det är något som vi känner oss ganska stolta över, nu när vi äntligen börjar se resultatet av vårt slit.

För vägen hit har inte varit helt spikrak.

När vi drog igång det här så hade vi en vag idé om att göra ett magasin som på något sätt handlar om historia. Det var egentligen allt. Vi insåg tidigt att ett traditionellt historiemagasin inte var någonting för oss. Det finns redan mängder som handlar om krig, kungar och arkeologi. Du vet de som alltid har Hitler på omslaget. Den sortens magasin ville vi inte göra. Vi ville göra något annorlunda. Något som inte redan var gjort. Men vad?

Till slut kom vi på det. Vi ska förklara samtiden – genom historien. Vi ska sätta nutida trender, fenomen och företeelser i ett historiskt sammanhang. För dig som någon gång har undrat hur saker och ting blev som de är. För dig som är nyfiken. För dig som är vetgirig. För dig som är frågvis.

Har du haft planer på att ta körkort, och undrat varför det har blivit så omständligt jämfört med när dina mor- och farföräldrar gjorde samma sak? Vi har svaret.

Är du en av alla människor som börjat lyssna på podcaster de senaste åren och funderat på hur det egentligen gick till när den trenden tog fart? Vi förklarar.

Råkade du se att SVT sände svenska mästerskapen i cosplay och blev intresserad av att veta hur det fenomenet startade? Vi ger dig bakgrunden.

Därtill bjuder vi på texter, radioinslag och videoklipp om mat, film, språk och en väldig massa annat.

Vi hoppas att du gillar vad du ser, att du känner dig lite smartare efteråt och att du aldrig slutar undra.

Christian Möller

CHEFREDAKTÖR

Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)