Allez h13

I februari börjar OS. Den 7 februari för att vara exakt. Detta är något som vi givetvis uppmärksammar i första numret av Alléz. Det kommer bli fantastiskt spännande att se hur det kommer gå för våra svenska hopp. Själv är jag mest spänd inför längdskidåkningen som börjar med damernas Skiathlon den 8 februari klockan 11. Jag sitter redan bänkad.

Som vanligt handlar försnacket inte bara om det idrottsliga. Den politiska debatten inför OS i Sotji har upprört många. Den ryska lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” drevs igenom förra året och det lär knappast någon ha missat. Denna lag är något som de flesta aktiva idrottare och länder runt om i världen inte ställer sig bakom. Kan man kräva av en idrottare att de inte ska ställa upp? Och är det rättvist att politiska beslut ska stoppa idrottare som viger sina liv till träning för att vinna ett OS-guld?

Bara för att en idrottare ställer upp i en tävling betyder inte det att de står bakom den politik som förs av Ryssland med Putin i täten. Istället kan de åka dit och delta. även som deltagare kan de visa att de är av annan ställning. Att på något sätt protestera under ett mästerskap kan skapa en debatt som kan förändra. Under OS i Mexico City 1968 protesterade de två medaljörerna Tommie Smith och Joe Carlos från USA mot det rashat som rådde i deras hemland. Denna protest uppmuntrades inte av IOK och de blev utkastade ur OS-truppen. I dag skulle inte IOK agera på samma sätt för att någon protesterar, men det blir även intressant att se hur de kommer att hantera de protester som kommer att genomföras i Sotji.

Frågan är vad kommer bli mest spännande, de idrottsliga händelserna eller de protester som kommer hållas under OS?

Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)