Element v16

En sommardag för många år sedan hittade jag och mina vänner ett område med växter. Växter som såg ut som förvuxna rabarberblad och som hade tagit över ett stort dike. Vi var i nioårsåldern och vår naturliga reaktion till upptäckten var att slänga oss hejdlöst in i buskaget. Vi hittade på olika lekar och härjade i flera timmar. Till slut fick någon i grannskapet nog och tvingade oss att lämna buskaget som ingen tidigare brytt sig om. Det gjorde ingenting. Vi hade mer än tillräckligt med annan natur där vi tillbringade våra somrar med bad, lek och solsken.

Men sedan hände något. Jag växte upp naturligtvis, och andra saker blev viktigare. Teknik, prylar och att hänga i stan. Naturen glömdes bort. Idag är jag en fullfjädrad stadsmänniska, vilket medför att jag personligen inte känner mig hemma i naturen på samma sätt. Att jag skulle kasta mig hejdlöst in i ett buskage skulle aldrig ske idag. Såklart eftersom jag är ju vuxen. Men det är inte bara för att det rent socialt skulle vara konstigt av en 24-åring att slänga sig in i ett buskage – utan också för att jag är rädd för alla risker jag skulle utsätta mig för. Fästingar, brännässlor, konstiga djur. Saker som man även var medveten om som liten men som man struntade fullständigt i. Visst kan jag vistas i Slottsskogen utan att oroa mig, eller hoppa ner i vattnet vid Saltholmen. Men skulle jag vara mitt i skogen, eller behöva simma i okänt vatten eller ens möta på ett djur som inte är tamt så skulle jag vara desto mer nervös. Ändå älskar jag naturen. Jag fascineras av dess fenomen och förundras av dess mångfald. Men varför känns det så onaturligt att vara i naturen? Har staden och tekniken fått mig att helt fjärmas från mitt nioåriga buskage-härjande jag?

Förmodligen finns inget enkelt svar på frågan, men magasinet Element försöker i alla fall att med små steg ta oss tillbaka till naturen. Genom Mulle, skattjakter, karriärval och kirskål ska vi hitta våra inre nioåringar igen! Släng er hejdlöst ut med oss!

Victor Blomdahl / chefredaktör

Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)