Mammon v11

Välkommen till Sveriges nya ekonomimagasin: Mammon. Vi lyfter blicken från Wallstreet och ser människor istället för siffror. Vi skriver om verklighetens ekonomi. Vi skriver om Annika som har valt att inte ha några pengar för att kunna leva ett lugnare och mer ekologiskt hållbart liv och för att slippa betala av sina miljonskulder. Vi skriver om Jonas som ska sluta använda pengar och börja byta varor med andra.

MAMMON BETYDER rikedom, men begreppet står också för girighetens gud. Det är känt att mycket vill ha mer. Även om pengar inte är allt, så har det en stor betydelse. Det är grunden till välfärdssamhället, det är mat på bordet, det är vård när vi är sjuka. Det är makt.
I första numret av Mammon får du läsa om hur våra pensionspengar bidrar till att människorna i byn San Miguel de Ixtahuacán i Guatemala får jobb, men som samtidigt för med sig sjukdomar och förgiftat dricksvatten. Vi har även granskat vad den lilla gröna grodan på Maraboupaketet står för. Är global rättvisa möjlig? Det frågar vi idéhistorikern Johan Norberg som för tio år sedan var helt säker på det. Idag är han inte lika hoppfull.

I DETTA NUMMER får du också läsa om vilket transportmedel som tar dig längst för tusen kronor. Vi undrar varför hiphop alltid handlar om pengar och vi smygkikar på fotoutställningen “It’s the economy, stupid!”. Mammon sätter pengarna i perspektiv. Trevlig läsning!

JOHANNA RUDBÄCK

SUSAN BERGMAN

Läs pappersversionen av magasinet här nedan:
(Lägg märke till möjligheten att söka i fritext med hjälp av förstoringsglaset i nederkanten!)